Kinesitherapie

  (Sport) Kinesitherapie

Een kinesitherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van problemen van het locomotorisch of bewegingsapparaat.

Hij zal steeds kijken welke delen van het lichaam beperkt zijn in hun beweging of welke bewegingen juist te soepel verlopen. Afhankelijk hiervan zal de kinesitherapeut de beperkingen proberen los maken; door gebruik te maken van mobilisaties van gewrichten en zenuwen, stretching, massagetechnieken, fricties, taping, … of oefentherapie geven om de zwakke structuren te verstevigen.

Een sport kinesitherapeut zal nog beter de link kunnen leggen met de lichamelijke vereisten van een sport, om zo het nog specifieker te kunnen behandelen in functie van deze vereisten. Ook heeft hij dus een bredere kennis op vlak van oefentherapie.

Een overzicht van de aandoeningen en sportblessures waarvoor u bij een kinesitherapeut en in deze praktijk terecht kan:

 • Traumatologie: bijvoorbeeld verstuikingen, breuken, ontwrichtingen, peesrupturen, contracturen, spierverrekkingen en -scheuren en kraakbeenletsels De voorbereiding op uw sporthervatting door middel van sportspecifieke oefeningen.
 • Chirurgie:bijvoorbeeld orthopedische chirurgie als heupprothese en kruisbandletselherstel
 • Orthopedie:bijvoorbeeld misvormingen van wervelkolom, thorax, heup, voet en knie
 • Rug en nek problematiek:bijvoorbeeld gewrichtspathologieën als reuma, artrose en discopathie; extra-articulaire problemen als PSH, tendinitis en bursitis; botziekten als osteoporose; pijnsyndromen van wervelkolom en zenuwwortels zoals nekpijn, rugpijn en lumbalgie; compressie van perifere zenuwen als carpaal tunnel syndroom; spierziekten als spierdystrofie, myotonie, myastenie en kramp
 • Neurologie:bijvoorbeeld neurologische syndromen als Parkinson, ataxie en apraxie; ruggemergaandoeningen als spina bifida, MS, ALS, para- en tetraplegie; hersenaandoeningen als hemiplegie; perifere paralysen
 • Cardiologie: na een bypass,…
 • Pneumologie:bijvoorbeeld aandoeningen van de bronchiën als chronische bronchitis, astma en mucoviscidose; longaandoeningen als emfyseem en atelectase; verlamming van de ademhalingsspieren
 • Kanker:lymfedrainage

  Manuele therapie

Manuele Therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie, gericht op klachten van het?“bewegingsapparaat”, in het bijzonder de wervelkolom en gewrichten in de bovenste- en onderste?ledematen.

Via een grondig vraaggesprek en een doorgedreven klinisch onderzoek wordt getracht de oorzaak te vinden van de pijn en worden stoornissen in het lichaam opgespoord. Deze functionele stoornis proberen we dan op te heffen of te verminderen door het uitvoeren van mobilisaties en manipulaties aan botstukken/ gewrichten, zenuwstructuren, pezen en/of spieren.

Afhankelijk van de aandoening en van de bevindingen uit het onderzoek, zal de manueel therapeut opteren voor:  

 • mobilisaties: van gewrichten die kunnen variëren van zeer zachte technieken tot en met manipulatieve technieken, beter gekend als kraken. 
 • zenuwtechnieken: door bepaalde handelingen kunnen we vastzittende zenuwen beter laten glijden in hun tunnels tussen de spieren en beenderen waardoor de pijn verdwijnt. 
 • spiertechnieken: verkrampte spieren kunnen soms plaatselijke en uitstralende pijnen veroorzaken. Door technieken van diepe massage, stretching en warmte kunnen deze spierspanningen behandeld worden.
 • medische trainingstherapie: dit zijn oefeningen waarbij we spieren gaan versterken en/of gewrichten soepel maken. Hierbij kan er zeer individueel gewerkt worden zodat de oefeningen perfect op maat zijn voor uw probleem. Ook kan er samen met de patiënt een oefenprogramma voor thuis opgesteld worden. 

  Myofasciale therapie

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren, bindweefsels en fascia.

In deze weefslel ontwikkelen er zich pijnpunten, Trigger Points (TP) genoemd, of verklevingen in het bindweefsel die pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede diagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten en verklevingen opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken: dry needling, stretching, zachte bindweefsel en fasciale technieken,...?

Ook de fascia rond de viscera (organen) en craniale (schedel) structuren kunnen een belangrijke bron van pijn of beperking zijn. Ook deze structeren worden in deze therapie behandeld, daar zij in vele gevallen kunnen zorgen voor pijn ter hoogte van de wervelkolom en de ledematen zonder dat deze vernoemde structuren zelf als pijnlijk aanvaard worden.

  Nek- en rugscholing

In de meeste gevallen ontstaan rug en nek klachten door ongunstige houdingen en bewegingen die we uitvoeren in ons dagdagelijkse leven.
Wie zit er eens niet doorgezakt of staat met een gebogen rug in de tuin te werken? Het is daarom van essentieel belang dat U inzicht krijgt in hoe uw rug functioneert en hoe we hem zo min mogelijk kunnen belasten.

Rugschool kan U helpen indien U reeds rugklachten hebt, maar ook als preventie om rugklachten in de toekomst te voorkomen. Aan de hand van de nodige informatie, tips en adviezen proberen we U een correcte rughygiëne aan te leren. Daarnaast gaan we de spieren rondom de wervelzuil aan het werk zetten aan de hand van specifieke oefeningen om uw rug zo goed mogelijk te beschermen tijdens dagelijkse activiteiten.

3 Belangrijke pijlers

 • Houdings- en bewegingsbewustzijn Eerst en vooral moeten we een besef krijgen van wat de juiste, minst belastende houding voor onze rug is. Nadien moeten we ons bewust worden van welke houdingen wij regelmatig aannemen en hoe deze verschillen van de perfecte rugpositie. Het aanleren van de correcte zit-, sta-en ligpositie is zeer belangrijk vooraleer er verdere oefeningen kunnen gedaan worden.
 • Controle en spierversterking van de stabiliserende spieren rondom de wervelzuil Wanneer we weten welke de correcte positie is die we met onze rug en nek moeten aannemen, is het natuurlijk belangrijk dat onze spieren het aankunnen om ons in deze positie te houden. Daarom is het van essentieel belang om de diepe stabiliserende spieren rondom het bekken en de wervelzuil op te trainen. Er wordt eerst gestart met spiercontrole en eens dit onder de knie is, worden er spierverstevigende oefeningen van de buik- en rugspieren gegeven. Op deze manier trachten we voldoende stabiliteit in deze regio te krijgen.
 • Algemene conditie Het is niet alleen belangrijk voor ons lichaam om een goede conditie te hebben, maar ook specifiek voor onze rug en nek is dit van essentieel belang. Het trainen van onze basisconditie door de fiets, de crosstrainer of de loopband maakt daarom ook deel uit van onze aanpak.

  Sport & Kinesiotaping

Kinesio Tape komt uit Japan en is 25 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Kenso Kase. Het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam.

Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio Tape ligt in het feit dat een gewone tape gericht is op het beperken van de pijnlijke bewegingen, hetgeen leidt tot drukverhoging. Kinesio tape beperkt de beweeglijkheid niet, fungeert als een 2de huid en is daarentegen gericht op drukvermindering van het aangedane gebied om zo een correcte beweging te stimuleren door het optillen van de huid.

Een Kinesio Tape activeert het zenuwstelsel en het algemene circulatiesysteem, speelt in rol bij pijndemping, geeft steun aan spieren en gewrichten, en verwijdert oedeem. De tapemethode is heel effectief bij overbelasting zoals bijvoorbeeld achillespees-, schouder-, knie-, en rugklachten, een tennisarm enz. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio Tape.

De tape een aantal dagen kan blijven zitten, ook tijdens trainingsactiviteiten of werk, waardoor er een 24 uurs herstel plaats vind in tegenstelling tot bij een reguliere behandeling. De tape heeft ongeveer de dikte en het gewicht van de huid, is hij hypoallergeen, ademend en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik.

  Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een techniek die in 1930 door Dokter Emiel Vodder op punt is gesteld. Het werkt zeer zacht, maar heel specifiek in op de oppervlakkige lymfecapillairen (lymfehaarvaatjes) die zo gestimuleerd worden om het overtollige vocht en afvalstoffen af te voeren via het lymfestelsel.

Het lymfestelsel is een aanvullend tweede afvoersysteem dat naast de bloedsomloop helpt om overtollig vocht, afvalstoffen, lichaamsvreemde elementen zoals bacteriën, gifstoffen enz. sneller te verwijderen. Het lymfestelsel heeft geen pomp zoals het hart en vloeit dus zeer traag. Met deze massagetechniek versnel en stimuleer je het stelsel zodat het vocht in ons lichaam sneller vernieuwd wordt.

Lymfedrainage werkt met zachte huiddraaiingen en verschuivingen met druk- en ontspanningsfase, zodat de lymfe in het lymfevaatje kan opgenomen worden en verder gevoerd naar de grotere lymfevaten om uiteindelijk terug in het hart en bloedsomloop uit te monden.