ACUPUNCTUUR

Specialisatie
Acupunctuur
Acupunctuur is een eeuwenoude vorm van Chinese geneeskunde die al meer dan 2000 jaar wordt beoefend. Het is gebaseerd op het idee dat er energiebanen door ons lichaam lopen, ook wel meridianen genoemd, waarlangs levensenergie stroomt. Als deze energiebanen geblokkeerd zijn, kan dit leiden tot ziekte en pijn.

Bij acupunctuur worden kleine naalden op specifieke punten van het lichaam geplaatst om de energiebalans te herstellen en de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te stimuleren. De naalden worden meestal zo geplaatst dat ze de acupunctuurpunten op de meridianen raken.

Veel mensen vinden acupunctuur een effectieve behandeling voor een breed scala aan aandoeningen, zoals rugpijn, hoofdpijn, allergieën, slapeloosheid, angst, depressie, en nog veel meer. Het wordt ook vaak gebruikt als onderdeel van een holistische benadering van de gezondheid en het welzijn.

Hoewel het idee van het inbrengen van naalden in het lichaam misschien enigszins beangstigend klinkt, ervaren de meeste mensen geen of weinig pijn tijdens de behandeling. De naalden zijn dun en flexibel en worden zorgvuldig geplaatst door een getrainde acupuncturist.

Vanuit het perspectief van de moderne westerse geneeskunde kan acupunctuur worden beschouwd als een behandeling die gericht is op het stimuleren van het zenuwstelsel en het bevorderen van de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam.

Door het plaatsen van naalden op specifieke punten op het lichaam, kan acupunctuur de zenuwuiteinden en spieren stimuleren en de doorbloeding verhogen, wat kan helpen om pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen. Bovendien kan het de productie van endorfines en andere natuurlijke pijnstillers in het lichaam stimuleren, wat kan helpen om stress en angst te verminderen en een gevoel van ontspanning te bevorderen.

Maak een afspraak
Acupunctuur
specialisatie
Dry needling
Dry needling is een behandelmethode waarbij spierknopen (ook wel triggerpoints genoemd) worden aangeprikt met dunne naalden, zonder dat er vloeistof wordt geïnjecteerd. Door het aanprikken van deze triggerpoints wordt de spier gestimuleerd om te ontspannen, waardoor pijnklachten en stijfheid verminderen.

Dry needling wordt vaak toegepast bij pijnklachten in de nek, schouders, rug en benen.

De behandeling wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut, manueel therapeut of een andere gespecialiseerde therapeut. Tijdens de behandeling wordt de spier gezocht naar triggerpoints, waarna deze met een dunne naald worden aangeprikt. Hierbij kan een korte pijnlijke sensatie worden gevoeld, gevolgd door een gevoel van ontspanning en verlichting van de klachten. Na de behandeling kunnen er tijdelijk lichte spierpijn en vermoeidheid optreden.

Maak een afspraak
Dry needling
specialisatie
Cupping
Cupping is een eeuwenoude behandelmethode die steeds meer haar intrede doet in de hedendaagse praktijk en die haar oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde. De behandelmethode richt zich op de behandeling van bindweefsel en fasciale structuren met als doel de algemene circulatie te verbeteren.

Bij deze behandeling worden glazen of plastic cups op de huid geplaatst en vacuüm getrokken, waardoor de huid en het weefsel eronder omhoog worden getrokken. Dit kan helpen om de doorbloeding te verbeteren, spanning te verminderen en pijn te verlichten.

Vergelijk het met een jas die te klein is, waardoor je niet kan bewegen. Door de fascia terug los te trekken van de spieren, zal je terug vrij kunnen bewegen.

Maak een afspraak
Cupping
specialisatie
Guasha
Guasha is een therapie die vergelijkbaar is met cupping, maar in plaats van cups wordt er een schraapinstrument gebruikt om de huid te schrapen. Deze techniek kan helpen om de doorbloeding te verbeteren, spanning en stagnatie van de energie in het lichaam te verminderen en pijn te verlichten.

Deze techniek kan helpen om de doorbloeding te verbeteren, spanning en stagnatie van de energie in het lichaam te verminderen en pijn te verlichten. Het focust voornamelijk op het verbeteren van het glijdend vermogen tussen de fascia en de spier. Dit is belangrijk voor een goede beweeglijkheid van ons lichaam

Vergelijk het met een jas die niet vlot mee beweegt over de huid als je beweegt, wat voor meer weerstand zorgt.

Maak een afspraak
Guasha
specialisatie
Kruiden therapie
Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, maakt gebruik van planten en kruiden om gezondheidsproblemen te behandelen.

Fytotherapie kan worden gebruikt voor verschillende aandoeningen, zoals ontstekingen, spijsverteringsproblemen, slaapproblemen en stress. Kruiden en planten worden meestal in de vorm van thee, supplementen, tincturen of oliën ingenomen.

Het is belangrijk om te vermelden dat deze behandelingen vaak complementair zijn aan de reguliere geneeskunde en dat ze niet bedoeld zijn om traditionele medische behandelingen te vervangen.

Maak een afspraak
Kruiden therapie
specialisatie
Auriculotherapie
Dankzij de embryologische ontwikkeling, de genetica, de bezenuwing van het oor en de fysiologie van het zenuwstelsel, kan men ter hoogte van het oor alle delen van het lichaam terugvinden.

Bij een probleem van het lichaam vertrekt er een bepaalde informatie via zenuwbanen langs het oor om naar de hersenen. Daardoor vindt men ter hoogte van het oor punten terug die er normaal niet zijn. Deze punten hebben bepaalde karakteristieke eigenschappen; ze zijn pijnlijk bij druk en bezitten typische microscopische en elektrische kenmerken.

Bij het behandelen van deze punten bv. door te prikken met naaldjes, worden de zenuwbanen naar de hersenen geactiveerd. Deze gaan daardoor meer efficiënte genezingsprocessen in gang zetten om het probleem ter hoogte van het lichaam op te lossen.

De hersenen zijn vergelijkbaar met een computer, die alles beheerst. Het oor werkt als een klavier langs waar de hersenen hun instructies krijgen.

Maak een afspraak
Auriculotherapie