Kinesitherapie

Specialisatie
SPORTKINESITHERAPIE
Sportkinesitherapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op een populatie recreatieve tot professionele sporters. Enerzijds wordt er gefocust op het behandelen van sportblessures en anderzijds op het voorkomen ervan.

Na een uitgebreid gesprek en onderzoek bespreekt de sportkinesitherapeut samen met jou het actieve behandelplan. Dit bevat voornamelijk oefentherapie om structuren te verstevingen en jouw lichaam zo snel mogelijk terug in balans te krijgen. Omdat we uitgebreide individuele oefenschema's hanteren is de tijd in de oefenzaal moeilijk in te schatten. Hou er dus rekening mee dat je oefeningen veel tijd in beslag kunnen nemen. Zo streven we naar het gewenst resultaat. "Recovery is a marathon, not a sprint"

Anderzijds wijst onderzoek meer en meer aan dat het risico op blessures verminderd kan worden door preventief de touwtjes in handen te nemen. Dit kan door een uitgebalanceerd persoonlijk trainingsprogramma voor of tijdens het seizoen. Individuele en sportspecifieke oefentherapie wordt dan opgesteld om het risico op blessures aanzienlijk te verminderen.

Maak een afspraak
SPORTKINESITHERAPIE
Specialisatie
MANUELE THERAPIE
Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie gericht op klachten van het bewegingsapparaat in het bijzonder de wervelkolom en gewrichten in de bovenste- en onderste ledematen.

Via een grondig vraaggesprek en een doorgedreven klinisch onderzoek wordt getracht de oorzaak te vinden van de pijn en worden stoornissen in het lichaam opgespoord. Deze functionele stoornis wordt behandeld door mobilisaties en manipulaties aan botstukken/ gewrichten, zenuwstructuren, pezen en/of spieren.

Maak een afspraak
MANUELE THERAPIE
Specialisatie
Redcord
Redcord is een vorm van oefentherapie die gebruik maakt van suspensie training d.m.v instabiele koorden en eigen lichaamsgewicht.

Dit systeem wordt toegepast binnen functionele krachttraining en blessurepreventie. De behandeling start met het opzoeken van de "weak links". Dit zijn fouten in de biomechanische ketting door gedaalde stabiliteit, neuromusculaire controle of verminderde spierkracht. Op basis van deze tests wordt een behandeling of programma gestart. Dit programma bestaat uit gecontroleerde, pijnvrije oefeningen. Door zijn grote toepasbaarheid voor elke groep is Redcord een grote meerwaarde in het behandelplan.

Maak een afspraak
Redcord
Specialisatie
TAPING
Doorheen je behandeltraject kan taping toegepast worden om enerzijds je lichaam te ondersteunen zonder bewegingsbeperking (kinesiotaping) of anderzijds om beschadigde gewrichten te stabiliseren (sporttaping)

Sporttaping is bedoeld om belasting en belastbaarheid op elkaar af te stemmen tijdens het sporten. Een gewricht kan in een bepaalde richting worden vastgezet om overrekking of afscheuring te voorkomen. Het wordt veelal gebruikt na een blessure om spieren en/of banden (bv enkelverstuiking) die zijn aangedaan te ondersteunen tijdens het sporten. Het blessuregebied kan zich dan beter aanpassen en herstellen naar gelang de belasting waardoor de kans op een nieuwe blessure tot een minimum wordt beperkt.

Kinesiotaping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om jouw spieren te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Deze methode wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en bij de behandeling van klachten door overbelasting.

Maak een afspraak
TAPING
Specialisatie
LYMFEDRAINAGE
Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek die gericht is op het stimuleren van het lymfestelsel. Dit systeem is verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen en het bestrijden van infecties. Door middel van lichte, ritmische bewegingen worden de lymfeklieren en -banen gestimuleerd, waardoor het lymfevocht beter kan circuleren. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en wordt het immuunsysteem versterkt.

Manuele lymfedrainage kan worden toegepast bij verschillende klachten, zoals oedeem, lymfoedeem, bloeduitstortingen, verstuikingen en zwellingen. Ook kan het helpen bij klachten als migraine, sinusitis en reuma. Daarnaast kan het bijdragen aan een betere spijsvertering en een verbeterde doorbloeding van de huid.

Bij een behandeling worden de lymfeklieren en -banen in het hele lichaam behandeld, van de nek tot de voeten. De massagetechniek is zeer zacht en niet pijnlijk. Het is belangrijk dat de behandelaar voldoende kennis en ervaring heeft op het gebied van manuele lymfedrainage, omdat het lymfestelsel een complex systeem is.

Als je interesse hebt in manuele lymfedrainage, is het verstandig om eerst een afspraak te maken met een gespecialiseerde therapeut. Deze kan beoordelen of de behandeling geschikt is voor jouw klachten en je voorzien van meer informatie over de behandeling.

Maak een afspraak
LYMFEDRAINAGE
Specialisatie
Temporomandibulaire dysfuncties
Kaakdysfuncties (of temporomandibulaire dysfuncties) zijn problemen met het bewegingsapparaat van het kauwstelsel. Deze worden vaak veroorzaakt door acute of chronische overbelasting van het kaakgewricht en de omliggende musculatuur.

Nek-, hoofd-, tand-, en aangezichtsklachten kunnen wijzen op kaakproblemen. Dit kan zich uiten in een beperkte of afwijkende mondopening of een klikkende kaak als gevolg. De aanpak van TMD bestaat uit educatie over de oorzaak en gevolg van je kaakklachten. Omliggende structuren worden samen met de kaak in kaart gebracht. In combinatie met de bewustwording van je kaakgewricht tijdens het dagelijks leven worden er specifieke manuele technieken uitgevoerd ter bevordering van het herstel.

Maak een afspraak
Temporomandibulaire dysfuncties
Specialisatie
4xT methode
De 4xT-methode vormt een combinatie van fasciale manipulatie (Stecco-methode), Mulligan technieken en taping, binnen het anatomisch denkkader van Anatomy trains.

De 4 T’s staan voor testen, triggeren, tapen en training.  

Testen: de positieve richting van de fascia wordt getest
Triggeren: manuele behandeling in de positieve richting
Tapen: taping van de fascia en omliggende botstructuren in de positieve richting
Training: het lichaam wordt gestimuleerd in de positieve bewegingsrichting


Maak een afspraak
4xT methode
Specialisatie
Barefoot Therapie
Barefoot training therapie is een uniek concept waarbij de revalidatie start from the ground up

Binnen dit concept wordt de voet, en zijn myofasciale verbinding met de rest van het lichaam, samen met de sensoriek als basis van een gezond functionerend lichaam gezien.

Bij deze therapievorm staat Brain. Breath. Barefoot centraal: via ademhalingstechnieken en verschillende cues voor onze hersenen (de somatosensorische cortex) wordt de voet in verbinding de gebracht met de rest van het lichaam om zo een variatie van klachten op te lossen.

Barefoot training therapie vormt een goede keuze bij verschillende klachten van de onderste ledematen, bekken en rug. Door o.a. het optrainen van de intrinsieke voetspieren en de heupspieren kunnen veel klachten opgelost worden via een fasciale visie op het lichaam.

Maak een afspraak
Barefoot Therapie